Mennesker med utviklingshemning kan trenge hjelp av deg som støtteperson for å komme i gang med å bruke apper.
Laste ned apper og bruke stedstjenester
Hvis du trenger informasjon om å laste ned apper og/eller å la appene bruke stedstjenester, se filmen Laste ned apper og angi posisjon på https://digimestring.no/praktiske-tips/. Filmen viser også hvordan du søker etter en app på smarttelefon eller nettbrett. Å tillate apper å bruke posisjon er viktig for å kunne bruke appene Turorientering, Geocaching, Stolpejakten og Pokémon GO.
Opprette Apple ID eller Google-konto
For å laste ned apper, må den som bruker telefonen, har tilgang på en Apple ID (for iPhone og iPad) eller en Google-konto (for smarttelefoner eller -nettbrett med Android operativsystem). Hvis du trenger informasjon om hvordan du oppretter Apple ID eller Google-konto, se en av filmene App store og Apple ID eller Play Butikk og Google-konto på https://digimestring.no/praktiske-tips/.
Legge til betalingsmåter
I filmene App store og Apple ID og Play Butikk og Google-konto forklares det også hvordan du legger inn og sletter ulike betalingsmåter. For å komme i gang med å laste ned apper i App Store, må et betalingskort være tilknyttet kontoen. Dette kortet kan senere slettes fra Apple IDen. Man kan legge til andre betalingsmåter enn et Visa- eller kredittkort, som Apple Pay, betaling via mobiltelefonfakturaen, gavekort eller innløsning av kode og i Play Butikk Strex (via mobiltelefonfakturaen), PayPal eller løse inn en kode fra et gavekort.
Når informasjon om et betalingskort ligger inne i Apple IDen eller Google-kontoen, kan man komme til å laste ned apper som koster en del. Eller man kan tro at man laster ned gratis-apper, men så er det en kort gratis start-periode før betalingen starter for et abonnement, og abonnementet kan være dyrt. Det kan også hende at man laster ned en app som er gratis, men så er det lett å gjøre fristende kjøp i appen. For eksempel kan man i Pokémon GO kjøpe Pokéballer i stedet for å oppnå dem ved aktivitet mens man bruker appen.
Be om refusjon for app-kjøp
Man kan se hva man lastet ned fra App Store og når man gjorde det, ved å åpne App Store og trykke profilikonet øverst til høyre samt Kjøpt. Skulle man har kjøpt en app hvor man ikke var klar over betalingen eller man gjorde et feilkjøp, er det mulig å be Apple om refusjon. Se informasjon Be om refusjon for apper eller innhold du har kjøpt fra Apple eller gå direkte til reportaproblem.apple.com. For kjøp i Play Butikk se her for å eventuelt be om refusjon.
Opprette profil/registrering
For å begynne å bruke en app, må man ofte registrere seg/opprette en profil. Det gjelder ikke minst appene Turorientering, Stolpejakten, Geocaching og Pokemon Go. Da må det legges inn personlig informasjon som navn, eventuelt fødselsdato, e-postadresse og et passord, se filmen Profil og betalingsmåter i apper på https://digimestring.no/praktiske-tips/. I denne filmes vises det også hvordan man i noen apper, som apper for kollektivtrafikk, må legge inn betalingsmåte direkte i appen.